آموزش

DPI در مقابل PPI: تفاوت در چیست؟

تا حالا شده عکسی رو چاپ کنی و ببینی کیفیتش با چیزی که تو مانیتور می‌دیدی فرق داره؟ دلیلش می‌تونه همین DPI و PPI باشه! این دو تا اصطلاح، گرچه شبیه به نظر می‌رسن، اما دنیای متفاوتی دارن و دونستن فرقشون خیلی مهمه. پس بیا با هم ببینیم ماجرا از چه قراره!

DPI (نقطه در اینچ) در مقابل PPI (پیکسل در اینچ)

DPI و PPI در اصل مفهوم مشابهی دارند. وقتی DPI را با PPI مقایسه می‌کنید، متوجه می‌شوید که هر دو معیاری برای تراکم هستند که کیفیت نمایش یک تصویر را نشان می‌دهند.
هر دو DPI و PPI بر این ایده استوارند که می‌توان با استفاده از تعداد زیادی قطعات کوچک، تصویری بسیار پیچیده‌تر را ایجاد کرد. تفاوت اصلی این است که یکی برای وضوح تصویر دیجیتال است که بر کیفیت تصویر روی صفحه نمایش کامپیوتر شما تأثیر می‌گذارد و دیگری برای چاپ یا نقاط جوهر است. در ادامه بیشتر به این موضوع می‌پردازیم.

پیکسل‌ها چیستند؟

برای درک بهتر معنای DPI و PPI، ابتدا باید درک کاملی از پیکسل‌ها داشته باشید. وقتی صحبت از تصاویر دیجیتال می‌شود، پیکسل به عنوان کوچک‌ترین عنصر قابل کنترل در یک عکس یا صفحه نمایش دیجیتال تعریف می‌شود. وقتی خیلی به تصویر نزدیک شوید، می‌توانید هر مربع ریز را در تصویر ببینید که از عناصر آبی، سبز و قرمز تشکیل شده است.
در یک صفحه نمایش دیجیتال، به راحتی نمی‌توان این مربع‌ها را دید، اما هنگام بزرگنمایی یک تصویر در فتوشاپ، تشخیص آن‌ها آسان‌تر است. وقتی عکسی می‌گیریم، از حالت RGB استفاده می‌کنیم. چاپ از مدل دیگری استفاده می‌کند، اما ایده مشابه است. تعداد بیشتر پیکسل‌ها معمولاً چیز خوبی است، زیرا در صفحه‌های نمایش دیجیتال یا چاپ، تصاویر تمیزتر و واضح‌تری تولید می‌کنند.

توضیح درباره‌ی PPI

PPI (پیکسل در اینچ) به تراکم پیکسل‌ها در تصاویر و رسانه‌های دیجیتال اشاره داره. هر پیکسل، که کوچک‌ترین واحد تشکیل‌دهنده‌ی تصویر دیجیتاله، می‌تونه یکی از بیش از ۶۵ هزار رنگ مختلف رو داشته باشه و به همین خاطر، امکان ایجاد تصاویر خیلی متنوع و با جزئیات زیاد رو فراهم می‌کنه. برای اینکه ببینید چطور تغییر PPI روی جزئیات تصویر روی صفحه‌ی نمایش شما تاثیر می‌ذاره، به تصویر زیر نگاه کنید. این تصویر تفاوت بین ۳۰۰ PPI، ۷۲ PPI و مقادیر دیگه رو نشون می‌ده. هر تغییری در PPI، هم روی وضوح تصویر و هم روی حجم فایل اون تاثیر می‌ذاره. در واقع، همین نقطه‌های خیلی ریز هستن که تصویر روی صفحه‌ی نمایش شما رو می‌سازن.

وقتی تراکم پیکسل‌ها حدود ۷۲ تا ۱۵۰ پیکسل در اینچ باشه، مثل چیزی که احتمالاً روی صفحه‌نمایش شماست، شما حتی نمی‌تونید این مربع‌های کوچیک رو ببینید. همین موضوع برای چاپ عکس با ۱۵۰ تا ۳۰۰ پیکسل در اینچ هم صدق می‌کنه. با این حال، هرچه تراکم پیکسل‌ها بیشتر بشه، کیفیت یا «نرمی» تصویر هم افزایش پیدا می‌کنه.
اگه تا حالا به یه صفحه‌نمایش رتینا نگاه کرده باشید، متوجه می‌شید که رزولوشن بالاتری نسبت به صفحه‌نمایش‌های قدیمی‌تر اپل داره. دلیلش اینه که در صفحه‌نمایش رتینا، بیش از ۳۰۰ پیکسل در هر اینچ وجود داره که باعث میشه صفحه‌نمایش شما خیلی واضح‌تر و زیباتر به نظر برسه. موقع خرید صفحه‌نمایش یا دوربین جدید، به کیفیت خروجی پیکسل‌ها هم فکر کنید.

تغییر PPI (تعداد پیکسل در اینچ)
برنامه‌های زیادی وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها برای تغییر PPI (پیکسل در اینچ) استفاده کنید. این برنامه‌ها شامل نرم‌افزارهای ویرایش محبوب مانند فتوشاپ و لایت‌روم می‌شوند. هنگام باز کردن یک سند جدید یا تصویر دیجیتال، می‌توانید تعداد پیکسل‌های ذکر شده را در کنار سایر تنظیمات پیدا کنید.
اگر می‌خواهید رزولوشن یک تصویر را افزایش دهید، باید آن را نمونه‌برداری مجدد (Resample) کنید. نمونه‌برداری مجدد به این معنی است که تعداد پیکسل‌ها در هر اینچ مربع در تصویر دیجیتال خود را افزایش می‌دهید و نرم‌افزار برای حفظ کیفیت بالا، صرف نظر از اندازه نهایی تصویر، پیکسل‌ها را حذف یا اضافه می‌کند. این ساده‌ترین راه برای تغییر PPI است.
در فتوشاپ، روی Image > Image Size کلیک کنید و سپس کادر انتخاب "Resample" را پیدا کرده و آن را روی "Preserve Details" تنظیم کنید تا بتوانید یک تصویر با وضوح بالا را حفظ کنید. وقتی این عدد را افزایش می‌دهید، می‌توانید تصویر خود را در اندازه بزرگتری چاپ کنید.
با این حال، تا حد امکان باید از تنظیم PPI برای تصاویر موجود خود اجتناب کنید. این فرآیند باعث ایجاد پیکسل‌های جدید می‌شود و کامپیوترها در دیدن تصاویر به همان شکلی که انسان‌ها می‌بینند، بهترین نیستند. اغلب اوقات آنها در تصویر شما اشتباهاتی ایجاد می‌کنند.

اجزای پیکسل (Sub-pixels)
صفحه‌های نمایش LCD جدید از اجزایی به نام «اجزای پیکسل» بهره می‌برند. هر اجزای پیکسل، نمایانگر یکی از رنگ‌های اصلی قرمز، سبز یا آبی (مدل رنگ RGB) است. در نمایشگرها، ترکیب این سه رنگ، رنگ سفید را ایجاد می‌کند؛ در حالی که در چاپ، ترکیب همین رنگ‌ها، رنگ سیاه را به وجود می‌آورد. این نکته مهم است، زیرا می‌توان با تغییر و تنظیم اجزای پیکسل ها، تصویری واضح‌تر و با کیفیت‌تر را برای بیننده ایجاد کرد. شاید هیچ‌وقت لازم نباشد که شما مستقیماً با اجزای پیکسل ها کار کنید یا آن‌ها را تنظیم کنید، اما آگاهی از وجود آن‌ها و نحوه عملکردشان، موضوع جالبی است.

چاپ با PPI
استاندارد رایج در صنعت چاپ، خروجی گرفتن از تصاویر با ۳۰۰ PPI است. به طور معمول، هرچه عدد PPI بالاتر باشد، کیفیت چاپ بهتر خواهد بود. همیشه هنگام کار با تصاویر دیجیتال از PPI استفاده کنید و به یاد داشته باشید که افزایش PPI به معنی افزایش حجم فایل شماست. بنابراین فقط زمانی PPI را افزایش دهید که نیاز به چاپ تصاویری با جزئیات یا بافت‌های بسیار واضح دارید. PPI برای تصاویر وب واقعاً مهم نیست زیرا تراکم پیکسل توسط مانیتور شما تعیین می‌شود. شما هیچ تفاوتی بین یک تصویر ۷۲ PPI و یک تصویر ۶۰۰۰ PPI روی مانیتور خود نخواهید دید.

توضیحی درباره DPI

DPI (مخفف Dots Per Inch و به معنی نقطه در اینچ) به تعداد نقاط چاپی گفته می‌شه که توی یک اینچ از یه تصویر چاپ شده قرار دارن. هرچی اندازه تصویر بزرگتر باشه، به DPI بیشتری نیاز داریم.
وقتی درباره یه تصویر چاپی یا DPI صحبت می‌کنیم، قضیه یه کم با کار کردن با PPI فرق داره. وقتی با پرینترها کار می‌کنیم، معمولاً فقط ۳ یا ۴ تا رنگ داریم. این رنگ‌ها باید با هم ترکیب بشن تا بتونن بیشتر از ۶۵ هزار رنگ نقطه جوهری رو که نمایشگرهای دیجیتال نشون می‌دن رو تقلید کنن. حالا سؤال اینه که اونا چطوری این کار رو می‌کنن؟

شاید به زیبایی [عکس اصلی] نباشه، اما اگه با ذره‌بین به عکسی که با پرینتر جوهرافشان چاپ کردید نگاه کنید، می‌بینید که از روش مشابه همین تصویر نیم‌تُن (halftone) استفاده کرده. از نزدیک، چیزی شبیه به تصویر توپ گلف می‌بینید که از پیکسل‌ها تشکیل شده، با این تفاوت که هر نقطه از رنگ‌های زرد، فیروزه‌ای، سرخابی و مشکی ساخته شده. همونطور که همه نقطه‌ها رو توی این عکس نیم‌تُن می‌بینید، با ذره‌بین هم می‌تونید همه نقطه‌های پرینت جوهرافشان رو ببینید.
وقتی از هر کدوم [عکس] دور می‌شید، دیگه نقطه‌ها رو نمی‌بینید، بلکه عکس رو به صورت یک ترکیب صاف و یکدست می‌بینید. چند قدم از کامپیوترتون دور بشید تا منظورم رو متوجه بشید. جوهر با DPI بالاتر باعث می‌شه که عناصر تصویر واضح‌تر باشن و از ایجاد تصویر پیکسلی جلوگیری می‌کنه. یادتون باشه که هرچی تعداد نقطه‌ها در اینچ (DPI) بیشتر باشه، کیفیت تصویر بهتره.
نیازهای DPI پرینتر
وقتی اندازه تصویرتون بزرگتره و نیاز به چاپ داره، پرینتر از DPI (نقطه در اینچ) برای تولید محصول نهایی استفاده می‌کنه. پرینترهای لیزری تصاویری با DPI بین ۶۰۰ تا ۲۴۰۰ تولید می‌کنن و پرینترهای جوهرافشان از رزولوشن ۳۰۰ تا ۷۰۰ DPI استفاده می‌کنن.
هیچ استاندارد ثابتی برای اندازه چاپ یا شکل نقطه وجود نداره. بنابراین DPI بالاتر همیشه به معنی چاپ بهتر نیست. مجلات معمولا از ۱۵۰ DPI استفاده می‌کنن در حالی که روزنامه‌ها اغلب از ۷۲ DPI استفاده می‌کنن. بهترین توصیه اینه که وقتی می‌خواید DPI مناسب رو برای نیازهای چاپی خودتون انتخاب کنید، از چاپخونه کمک بگیرید.

PPI در مقابل DPI: آیا این دو بر هم اثر می‌گذارند؟

حالا که فرق بین PPI و DPI رو بهتر فهمیدید، شاید هنوز براتون سوال باشه که این دو دقیقا چه ارتباطی با هم دارن؟ بهترین راه برای فهمیدن این ارتباط اینه که فرض کنید می‌خواید یه عکس ۳۰۰ PPI رو با ۶۰۰ DPI چاپ کنید. کافیه ۶۰۰ DPI رو به ۳۰۰ PPI تقسیم کنید تا جواب رو پیدا کنید: ۱ DPI = ۱ PPI.

سخن پایانی:

امیدواریم این مقاله ابهامات شما را در مورد تفاوت PPI و DPI برطرف کرده باشد. مهم‌ترین نکته‌ای که باید به خاطر بسپارید این است که PPI بیشتر به صفحه‌های نمایش دیجیتال و دوربین‌ها اشاره دارد و DPI بیشتر به پرینترهای جوهرافشان و وضوح تصویر هنگام چاپ مربوط می‌شود. زمانی که می‌خواهید از وضوح پایین برای صفحه نمایش یا تصاویر دیجیتال خود جلوگیری کنید، می‌توانید این دو اصطلاح را به جای یکدیگر استفاده کنید.
هنگام سرمایه‌گذاری بعدی خود، به چگالی پیکسل‌ها دقت زیادی داشته باشید.