چگونگی گرفتن دوربین
همانطور که گفته شد، بهترین راه برای جلوگیری از تاری عکسها، تنظیم سرعت شاتر است. همچنین، سرمایهگذاری روی سه پایه، راهی فوقالعاده برای افزایش ثبات است. اما اگر مجبور باشید دوربین را در دست نگه دارید که بیشتر اوقات همینطور است، تکنیکهای خاصی میتوانند به شما کمک کنند تا این کار را به درستی انجام دهید. در اینجا ۶ نکته برتر ما برای کنترل بیشتر شما بر عکاسی با نگهداشتن صحیح دوربین آمده است.
آرنجهایتان را خمیده نگه دارید
با چسباندن آرنجها به بدن و نزدیک نگه داشتن آنها به هنگام عکاسی، تعادل دوربین بیشتر میشود. اغلب عکاسانی را دیدهام که با باز گذاشتن آرنجها از بدن، به شیوهی نادرستی عکاسی میکنند. نگهداشتن دستها نزدیک به بدن، شما را در راستای مرکز ثقلتان قرار میدهد و از لرزش یا جابجایی در سرعتهای مختلف شاتر جلوگیری میکند.
پاهایتان را به اندازه عرض شانه باز کنید
همانطور که در مورد آرنجها گفتم، برای پیدا کردن مرکز ثقل، مهم است که پاهایتان به اندازه عرض شانهها از هم فاصله داشته باشند. این روش چه دوربین دیجیتال در دست داشته باشید و چه گوشی هوشمند، جواب میدهد. با پیدا کردن مرکز ثقل و گرفتن وضعیتی مناسب برای ایستادن، ثبات بیشتری ایجاد کرده و عکسی پایدارتر و بدون لرزش خواهید گرفت. برای رسیدن به بیشترین ثبات، باید پاهایتان را محکم و صاف روی زمین بگذارید.
به سطحی محکم تکیه بدهید
روش دیگر برای ثابت نگه داشتن دوربین، تکیه دادن به سطحی محکم مثل دیوار است. با نزدیک کردن دوربین به دیوار، ثبات بیشتری به دست میآورید. مطمئن شوید هر دو دست محکم دوربین را گرفتهاند؛ یکی زیر دوربین به عنوان تکیهگاه برای لنز و دیگری در کنار دکمه شاتر.
صاف بایست
فرقی نمیکند نور کم باشد یا زیاد، مهم این است که صاف بایستید، پاهایتان را مثل لنگر محکم کنید، آرنجتان را به پایین تکیه دهید و دوربین را محکم بگیرید. همانطور که گفته شد، با ایستادن صاف، مجددا مرکز ثقل خود را پیدا میکنید که برای نگهداشتن صحیح دوربین ضروری است.
قرارگیری دستهای شما
یادتان باشد برای گرفتن دوربین از دست راست خود استفاده کنید. انگشت اشاره را درست بالای دکمه شاتر قرار دهید و بقیه دست و انگشتان را دور جلوی دوربین بپیچید. بیشتر دوربینها نوعی دستگیره دارند که میتوانید شست راست خود را در آن قرار دهید. دوربین را محکم بگیرید اما نه آنقدر محکم که دستتان بلرزد یا حالت غیرطبیعی به خود بگیرد.
سپس، دست چپ خود را برای تحمل وزن دوربین یا لنز در موقعیت مناسب قرار دهید. اگر با لنزهای کوچک مانند ۵۰ میلیمتری عکاسی میکنید، دست چپ شما روی دوربین خواهد ماند. اما اگر با لنز تلهفوتو عکاسی میکنید، باید دست چپ خود را به عنوان تکیهگاه زیر لنز قرار دهید. نحوه استفاده از دست چپ شما بسته به طول لنزتان متفاوت خواهد بود.
استفاده از بند دوربین یا بند دستی
سرمایه گذاری روی بند دوربین با کیفیت، نه تنها از برخورد دوربین به زمین جلوگیری میکند، بلکه کنترل بیشتری روی دوربین در دست گرفتن آن میدهد و از لرزش دوربین جلوگیری میکند. انواع مختلفی از بند دوربین در بازار وجود دارد؛ اما مهمترین نکته این است که بند به دور بدن شما بسته شود و محکم به ته دوربین متصل باشد.
برخلاف بندهای دوربین معمولی که دور بدن میپیچند، بند دستی دوربین فقط دست شما را به دوربین وصل میکند. این کار به نگه داشتن محکم دست راستتان دور دوربین DSLR هنگام نشانهگیری سوژه بعدی کمک میکند.
نکتهی اضافی: نشستن در مقابل ایستادن
حالا شاید بپرسید چطور باید دوربین را هنگام نشستن و ایستادن نگه داشت. روش صحیح نگه داشتن دوربین در هر دو حالت متفاوت است. هنگام آماده شدن برای فیلمبرداری بعدی، به این دو تفاوت فکر کنید. در اینجا چند توصیه از عکاسان حرفهای آمده است.
نشسته
اگر هنگام عکاسی مجبور شدید به پایین خم شوید، صاف روی باسن بنشینید و زانوهایتان را خم کنید تا پاهایتان محکم روی زمین قرار گیرند. به سمت زانوهایتان خم شوید و آرنجهایتان را روی زانوها بگذارید تا لرزش دوربین کاهش یابد. این روش بهخصوص هنگام عکاسی با سرعت شاتر پایینتر بسیار مفید است و کنترل بیشتری به شما میدهد. در تصاویر تفاوت را خواهید دید.
ایستاده
اگر نتوانستید تکیهگاهی پیدا کنید، دوربین را روی شانه یا بازوی خود بگیرید. برای این کار، بازوی چپ خود را دور بدن بپیچید و محکم به شانهی راست خود بچسبانید. دوربین را روی قسمت بالای بازو یا شانهی چپ خود قرار دهید.
اگر مجبورید با سرعت شاتر پایین عکاسی کنید اما سه پایه ندارید، این روش لرزش دوربین را بهشدت کاهش میدهد. این ترفند خوبی برای داشتن عکسهای ثابت است. تنها مشکل این روش عکاسی، محدود شدن کنترل زوم و نقطه فوکوس است.
حالت پرتره در مقابل حالت منظره
اگر میخواهید کنترل بیشتری روی تصاویرتان داشته باشید، نحوهی گرفتن دوربین هنگام عکاسی نیز اهمیت دارد. همانطور که گفته شد، مهمترین نکته هنگام گرفتن عکس منظره با دوربین، این است که آرنجهایتان را محکم به بدنتان بچسبانید و دوربین را محکم به صورتتان فشار دهید تا نقاط تماس بیشتری ایجاد شود.
هنگام فیلمبرداری عمودی یا پرتره، ثابت نگه داشتن دوربین سختتر است چون مجبورید یک آرنجتان را بالا نگه دارید. اما برای کاهش این مشکل، پیشنهاد میکنیم یک دسته باتری بخرید که دسترسی سریعتری به دکمه شاتر بدهد.
اشتباهات رایج
بار بعدی که دوربین دستتان است، به این اشتباهات رایج فکر کنید. اینها رایجترین اشتباهاتی هستند که عکاسان هنگام استفاده از دوربین DSLR مرتکب میشوند.
اگر سرعت شاتر دوربینتان پایینتر از 1/50 ثانیه باشد، برای جلوگیری از لرزش به تکیهگاه یا روشهای کاهش لرزش دوربین که در ادامه آمده نیاز دارید.
دستات خیلی از بدنت فاصله داره. همیشه دستهاتو نزدیک به پهلوهات نگه دار.
روی پنجه پا ایستادن. اگر میخواهید به جایی بالاتر برسید، بهجای اینکه روی چیزی بایستید، برای کنترل بیشتر، پاهایتان باید محکم روی زمین قرار بگیرند.
برای جلوگیری از لرزش دوربین، آن را محکم بگیرید. بسیاری از عکاسان مبتدی، دوربین خود را به اندازه کافی ثابت نگه نمیدارند.